fbpx

Sprechen Sie Deutsch? Немският език става все по-популярен.

Sprechen Sie Deutsch? Немският език става все по-популярен.

В света днес извън Германия 15.4 милиона души говорят и учат немски език. Да „шпрехаш“ е модерно и в някои страни от Латинска Америка и Азия, там броят на изучаващите езика се е увеличил няколко пъти.

След няколко години на спад на интерес към езика на Гьоте и Шилер, той се възобнови и започна да расте отново в цял свят. През последните пет години броят на учещите немски език извън Германия се е увелич с 700 хиляди души и вече възлиза на 15,4 милиона. Това се посочва в проучването “немски като чужд език” проведено от Гьоте институт и службата за академичен обмен немски (DAAD) към Министерството на външните работи на Германия.

Най-активно търсене на “Deutsch” има  в съседната на Германия Полша – страна с население от малко над 38 милиона,  немски учат 2.3 милиона души, повечето от тях са ученици. В Европа немски учат 9,4 милиона души.

Не изостават и развиващите се страни. През последните пет години, интересът към изучаване на немски език в Китай се е удвоил, а в Индия броят на изучаващите немски е нараснал цели 4 пъти. Нарастване и популяризиране на немския език е регистрирано и в Бразилия – днес там немски учат около 135 хиляди души, което е 30 на сто повече, отколкото преди пет години.

Съвсем различен е случаят в Русия и страните от ОНД. Немски език там изучават  3,1 милиона. В Русия  през последните пет години броят на учащите немски е намалял с 800 хиляди – от 2,3 милиона до половин милион души, като повечето от тях – 1,1 милиона са ученици и студенти.

Трябва да се отбележи, че 87%  от тях са  с изучаване на немски език, като първи чужд език. Според експерти, основната причина за намаляване на броя на изучаващите немски език в бившето съветско пространство е , затварянето на много училища или обединението им в едно общообразователно учреждение.

Тайната на популярността на немския език сред чужденците е проста: все още положителния образ на Германия на световната сцена и стабилната и икономика. Проучването също така отбелязва, че повечето от изучаващите немски език, започват да го учат и като втори чужд език.

А, ти изоставаш ли? Ние сме тук, за да те научим на НЕМСКИ.

Виж в календара следващата дата за стартиране на курс и ни се обади на 0889 439 120.


UA-90456432-1